Häst och Fritid - Allt du behöver veta om häst och fritidsaktiviteter

Omhändertagna hästar

by Admin 0 Comments
Omhändertagna hästar

Under våren har jag förut ett flertal nyheter där hästar har blivit omhändertagna av polisen efter att ha blivit missköta. En historia innehåller även rent och skärt djurplågeri där några hästar fysiskt misshandlades och blödde. Då var det förmodligen inte ägaren som gjorde det eftersom skadorna på hästarna upptäcktes av hen.

Nyligen omhändertogs också tio hästar i Hjälarp efter en längre tids misskötsel. Vid kontroller hade länsstyrelsen upptäckt att hästarna inte fick tillräckligt med mat och vatten, de hade sår och ibland bölder, dåliga hovar och var omgivna av smuts. Samtliga hästar led också av blodmask och en häst hade kraftig diarré.

Efter en första anmälan och kontroll uppmanades kvinnan att se efter djuren bättre men när länsstyrelsen vid uppföljningen upptäckte att ingen förbättring hade skett så omhändertogs hästarna istället. Hästägaren var även känd av länsstyrelsen sedan tidigare.

Efter omhändertagande kommer hästarna antingen att säljas eller skänkas bort. Jag hoppas verkligen att de kommer till bättre hem med hästägare som tar hand om dem ordentligt.

En annan och mer positiv nyhet kommer från Norrbotten där hästarna i en hage har fått regelbundna vinterbesök av hungriga älgar. Älgarna har nämligen fått nyss om att det finns mat i hästarnas hage och drar sig ditåt. På vintern är det ju inte alltid helt lätt att hitta mat. Hästägaren berättade i en artikel för Aftonbladet att det ändå är hästarna som bestämmer i hagen. Så om hästarna vill att älgarna ska gå ur vägens gör älgarna det. Tydligen kommunicerar hästarna med älgarna som de gör med varandra, så det verkligt intressanta är att det verkar fungera även på älgarna. Enligt ägarna har det här pågått under flera år och så länge som det är ok för hästarna och så länge som ägarna bjuder på den extra maten så fungerar allting bra. Det verkar rentav väldigt trevligt.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>